27 novembra 2013

Čokoláda s pistáciami a všeličím iným

som čokoholik... nič s tým nenarobím, je to tak... čokoládu môžem vždy a vo veľkých množstvách preto už dávno experimentujem s domácou výrobou a tu je jeden z mojich pokusov...


 čo budeme potrebovať:
400g čokoláda horká čím viac percentná, tým lepšie
Salko sladené  *  100g maslo  *  4 lyžice koňaku  *  štipka soli
pistácie  *  lieskovce  *  hrozienka v rume  *  kandizované čerešne  
alebo čokoľvek iné čo mám práve v komore 


keď idem robiť domácu čokoládu najskôr posnorím v komore a vyložím si na stôl všetko čo by som mohla použiť ako prídavok do čokolády... tentokrát som použila pistácie, lieskovce, kandizované čerešne vlastnej výroby a hrozienka namočené v rume...
lieskovce treba najskôr zbaviť šupiek... na suchej panvici ich najskôr popražím... opatrne aby nezhoreli... potom ich vysypem do čistej utierky a dobre vyšúcham...
a ideme na čokoládu...
čokoládu, maslo a štipku soli rozpustím nad vodným kúpeľom
pridám kondenzované mlieko a alkohol a miešam až hmota zhustne, čo je prakticky okamžite. Alkohol dajte aký máte, hoci aj rum.
čokoládovú hmotu som narovnala do formičiek...
a do každej tabličky som dala iný druh "náplne" a vrch som ešte zaliala čokoládou. Čokoládu dáme na pár hodín do chladu
Stuhnutú čokoládu nakrájam a maškrtím a maškrtím... alebo zabalím do celofánu a darujem niekomu blízkemu :-)

Rada na záver: čím kvalitnejšiu čokoládu použijete tým lepší bude výsledný produkt... ale dá sa aj zo zbytkov čokolád a figúrok (zbytky po Veľkej noci alebo Vianociach) len potom bude čokoláda taká mäkšia, treba ju skladovať v chladničke. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára