30 mája 2013

Ako sa u nás varilo.

Moja mama mala domácnosť pevne rukách. Každý deň bol určený na inú, pre nás pre všetkých prospešnú činnosť. My deti sme o tom neboli až tak presvedčené, hlavne ak sa jednalo o upratovací deň. A čím začnem? Sobotou.


29 mája 2013

Losos s horčicovo-kôprovým dipom

Lososa môžem vždy a v akejkoľvek úprave.... tentoraz som si k nemu pripravila jednoduchý horčicový dip s kôprom. Kto nemá rád kôpor môže ho kľudne vynechať. Výborný je nielen k rybe ale aj k bielemu mäsu, alebo len tak si do neho namáčať slané krekry ...  alebo taký stopkatý zeler spolu s týmto dipom je skvelá pochúťka...

Losos s krémom z medvedieho cesnaku


Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde tak to treba využiť...  u nás rastie medvedí cesnak na viacerých miestach... sezóna medvedieho cesnaku  trvá pomerne krátko a tak sa ho snažím využiť čo najviac, pomazánky, polievka, ako príloha k mäsu.... mala som chuť na lososa a čo k nemu? no predsa medvedí cesnak....

Ryba sviatočná - ryba vianočná

 
Takúto rybu robím na Vianoce, ale nie na Štedrý večer vtedy musí byť vysmážaný kapor. 
Takto pripravenú rybu zjedia aj tí, ktorí ryby odmietajú pretože je bez kostí a je výborná nielen ako teplé jedlo, ale aj ako studené pohostenie....








Rybacie fašírky so šalátom z červenej repy



Občas dostaneme čerstvú rybu, väčšinou kapra, tie ale bývajú veľmi veľké a tak ho  rozporcujeme na podkovy a zamrazíme. Keď je ale kapor veľmi veľký, manžel ho rozporcuje na filety, časť pomelie a ešte mu zostane aj na polievku.


Treska so špenátom


Ryby najradšej robím v parnom hrnci. Obed je za 20 minút hotový... 
a ak milujete ryby tak ako ja, nie je čo riešiť.


Špenátové ravioli s mäsovou plnkou a rajčinovou omáčkou


Dnes dostať v obchodoch veľmi kvalitné cestoviny a výber je ozaj  široký, ale ako sa hovorí domáce je domáce.... a tak raz za čas, keď nie som lenivá urobím si domáce cestoviny aj ja. 

28 mája 2013

Špenátový koláč

Vždy na jar sa teším na špenát z našej záhradky, každý rok ho sadím viac a viac a potom už len rozmýšľam čo s ním... o dobré špenátové recepty našťastie nie je núdza. Toto je taký babičkovský recept, je to koláč na slano výborný len tak samotný, ale skvelý aj ako príloha k mäsu, alebo ako plnka pečená zvlášť a podávaná k pečenému kuraťu, samozrejme dá sa s ním aj to kurča naplniť....

Jarná polievka a liaty chlebový posúch

Neviem prečo jarná, ale u nás sa táto polievka varieva vždy na jar... je dostatočne sýta aby zohriala v chladnom jarnom počasí ale zároveň je príjemne kyselkavá a osviežujúca. Žltučké vajíčko a zelená pažítka jej dodajú krásnu jarnú náladu :-)



Kuracie soté a palacinkové rezance

Palacinky plnené mäsom má rada naša dcéra, ale keď si ich rozkázala už po neviem koľký krát, rozhodla som sa pre inováciu a takto to dopadlo....










Brokolicovo-karfiolová krémová polievka


Krémové polievky milujem, dlho som ich nevarila a teraz sa k nim zas vraciam....

Ako ma moja mama nenaučila variť.

Moja dobrá mama ma nikdy nenaučila variť. Možno preto že som z troch sestier tá najmladšia a tak najstaršia upratovala, stredná pomáhala v kuchyni a na mňa najmladšiu nezostalo nič. Takže som si od sestry užila - "nezavadzaj, bež sa hrať, ukáž to sem, ja to spravím lepšie" a podobných výrokov dosť a dosť.
Napriek tomu som trávila veľa času v kuchyni pri mame, dívala sa jej na ruky ako miesi cesto, ako krája na tenúčko slížiky do polievky, nasávala všetky tie vône a farby našej kuchyne. Je pravda že ako malá som to považovala za krivdu, že ma vyhazdujú od všetkých tých krémov a zákuskov a omáčok, ale stačilo prísť do puberty a bola som za vodou. Sestry už boli z domu preč a darmo mama volala - poď mi pomôcť, jedinou mojou odpoveďou bolo - ja to neviem, ešte ti to pokazím - a to som si o sebe myslela aká som ja frajerka.

Kuchárska kniha mojej mamy.

Keď moja mama zakričala „Evka poď mi toto zapísať“ a strkala mi do rúk malý kúsok popísaného papiera, vedela som čo ma čaká. Chcela, aby som jej zapísala recept. A tak som zobrala maminu kuchársku knihu – zelený, hrubý, linajkový zošit v tvrdej väzbe a pustila som sa do písania. Najprv ingrediencie, to ešte šlo, ale keď som mala napísať postup to bolo horšie. Ja som chcela aby to bolo zrozumiteľné a mama zas – "to je dobre ja už budem vedieť čo a ako". Tak sme sa chvíľu handrkovali, nakoniec mama kapitulovala, porozprávala mi ako sa ten recept robí a ja som ho zapísala. 

27 mája 2013

Plnené kuracie stehná

Tento spôsob plnenia kuracích stehien ma úplne očaril.... plnky sa dajú obmieňať podľa chuti aj podľa stavu chladničky.
Takéto stehienka sú výborné teplé ale krásne ukážu nakrájané studené ako súčasť obloženej misy....







Zajko Majko a Zajačica Alica

Keď boli naše deti malé šila som im handrové hračky.... synovi modrého slona, dcére handrovú bábiku.... deti sú už veľké, hračky dávno zabudnuté. 
Teraz keď som sa stala babkou vrátila sa mi chuť šiť handrové hračky. A  toto  sú moje prvé dve  - Zajko Majko pre  vnúčika a Zajačica Alica pre vnučku.

Polievka kapustová s mäsom pod chlebovou perinou

 

Naša rodina je polievková, keď sa mi nechce alebo nemám čas variť, uvarím jedlo ktoré je polievkou a hlavným jedlom zároveň...  a ten môj je spokojný....







Polievka Šurdica

 
Šurdicu som prvý krát jedla u kamarátky. Už je to veru hádam aj tridsať rokov dozadu. Odvtedy ju varievam aj ja a aj keď vyzerá ako typicky zimné jedlo u nás sa väčšinou varí v lete. Nie horúca, len vlažná v lete osvieži a zasýti. Keď si pozvete priateľov aby vám pomohli pooberať jablká v záhrade a večer po práci ich ponúknete hustou polievkou budete mať zaručene úspech. Tak hor sa do varenia....





15 mája 2013

Torta Kočiar pre Agátku - rok 1

To to letí, to to letí... naša Agátka má už 1 rôčik. Veľmi som jej chcela upiecť niečo pekné, čo by vzhľadovo vnímala ako hračku. Inšpirovala som sa na internete a rozhodla som sa pre kočiar pre princeznú. Ako to dopadlo, tak to dopadlo, nebola by to až taká kapastrofa keby nebolo 35°C v tieni. Tortu sme prenášali autom, tak si to chudera odniesla a ja mám ponaučenie pre druhýkrát, že nemám v takých horúčavách piecť poťahovú tortu. Ale chuťovo bola dobrá.

10 mája 2013

Torta pre Agátku rok 0


Torty som začala piecť až s príchodom našej prvej vnučky Agátky. Odvtedy pečiem všetkým našim vnúčatkám vždy raz do roka na narodeniny. 

Táto torta má označenie O pretože som ju piekla Agátke ku krstu a  bola to moja prvá poťahová torta