Moja mama mala domácnosť pevne rukách.
Každý deň bol určený na inú, pre nás pre všetkých prospešnú činnosť. My deti
sme o tom neboli až tak presvedčené, hlavne ak sa jednalo
o upratovací deň. A čím začnem? Sobotou.
Menovky
- Bezmäsité jedlá
- Cestoviny
- Čo som varila...
- Divina
- Domáce výrobky
- Hrnčekové koláče
- Chlieb a pečivo
- Jedlá z mäsa
- Jedlo z jedného hrnca
- Keď varí muž
- Kysnuté cesto
- Len tak...
- Nátierky
- Parný hrniec
- Pečenie vianočných medovníkov
- Polievky
- Prílohy
- Prívarky
- Ryby
- Sladké drobnosti
- Sladké koláče
- Sladké nepečené dobroty
- Slané koláče
- Slané pečivo
- Studená kuchyňa
- Sušienky
- Torty
- VARÍM s VNÚČATAMI
- VEĽKÁ NOC
- VIANOCE
- Zákusky
- Zaváranie
- Zeleninové jedlá
- Zeleninové šaláty
- Zmrzlina
30 mája 2013
29 mája 2013
Losos s horčicovo-kôprovým dipom
Lososa môžem vždy a v akejkoľvek úprave.... tentoraz som si k nemu pripravila jednoduchý horčicový dip s kôprom. Kto nemá rád kôpor môže ho kľudne vynechať. Výborný
je nielen k rybe ale aj k bielemu mäsu, alebo len tak si do neho namáčať slané krekry ... alebo
taký stopkatý zeler spolu s týmto dipom je skvelá pochúťka...
Losos s krémom z medvedieho cesnaku
Labels:
Losos,
Medvedí cesnak,
Ryby
Sezóna medvedieho cesnaku je v plnom prúde tak to treba využiť... u nás rastie medvedí cesnak na viacerých miestach... sezóna medvedieho cesnaku trvá pomerne krátko a tak sa ho snažím využiť čo najviac, pomazánky, polievka, ako príloha k mäsu.... mala som chuť na lososa a čo k nemu? no predsa medvedí cesnak....
Ryba sviatočná - ryba vianočná
Labels:
Ryby
Takto pripravenú rybu zjedia aj tí, ktorí ryby odmietajú pretože je bez kostí a je výborná nielen ako teplé jedlo, ale aj ako studené pohostenie....
Rybacie fašírky so šalátom z červenej repy
Labels:
Cervená repa,
Parný hrniec,
Ryby
Občas dostaneme čerstvú rybu, väčšinou kapra, tie ale bývajú veľmi veľké a tak ho rozporcujeme na podkovy a zamrazíme. Keď je ale kapor veľmi veľký, manžel ho rozporcuje na filety, časť pomelie a ešte mu zostane aj na polievku.
Špenátové ravioli s mäsovou plnkou a rajčinovou omáčkou
Dnes dostať v obchodoch veľmi kvalitné cestoviny a výber je ozaj široký, ale ako sa hovorí domáce je domáce.... a tak raz za čas, keď nie som lenivá urobím si domáce cestoviny aj ja.
28 mája 2013
Špenátový koláč
Labels:
Slané koláče,
Spenát
Vždy na jar sa teším na špenát z našej záhradky, každý rok ho sadím viac a viac a potom už len rozmýšľam čo s ním... o dobré špenátové recepty našťastie nie je núdza. Toto je taký babičkovský recept, je to koláč na slano výborný len tak samotný, ale skvelý aj ako príloha k mäsu, alebo ako plnka pečená zvlášť a podávaná k pečenému kuraťu, samozrejme dá sa s ním aj to kurča naplniť....
Jarná polievka a liaty chlebový posúch
Labels:
Kysnuté cesto,
Polievky,
Slané koláče
Kuracie soté a palacinkové rezance
Labels:
Hydina,
Jedlá z mäsa,
Kuracie mäso
Ako ma moja mama nenaučila variť.
Labels:
Len tak...,
Spomienky
Moja dobrá
mama ma nikdy nenaučila variť. Možno preto že som z troch sestier tá
najmladšia a tak najstaršia upratovala, stredná pomáhala v kuchyni a na
mňa najmladšiu nezostalo nič. Takže som si od sestry užila - "nezavadzaj, bež sa hrať, ukáž to sem, ja to spravím lepšie" a podobných výrokov dosť a
dosť.
Napriek tomu som trávila veľa času v kuchyni pri mame, dívala sa jej na
ruky ako miesi cesto, ako krája na tenúčko slížiky do polievky, nasávala
všetky tie vône a farby našej kuchyne. Je pravda že ako malá som to
považovala za krivdu, že ma vyhazdujú od všetkých tých krémov a zákuskov
a omáčok, ale stačilo prísť do puberty a bola som za vodou. Sestry už
boli z domu preč a darmo mama volala - poď mi pomôcť, jedinou mojou
odpoveďou bolo - ja to neviem, ešte ti to pokazím - a to som si o sebe
myslela aká som ja frajerka.
Kuchárska kniha mojej mamy.
Labels:
Len tak...,
Spomienky
Keď moja mama zakričala „Evka poď mi toto zapísať“ a strkala mi do rúk
malý kúsok popísaného papiera, vedela som čo ma čaká. Chcela, aby som jej
zapísala recept. A tak som zobrala maminu kuchársku knihu – zelený,
hrubý, linajkový zošit v tvrdej väzbe a pustila som sa do písania.
Najprv ingrediencie, to ešte šlo, ale keď som mala napísať postup to
bolo horšie. Ja som chcela aby to bolo zrozumiteľné a mama zas – "to je
dobre ja už budem vedieť čo a ako". Tak sme sa chvíľu handrkovali,
nakoniec mama kapitulovala, porozprávala mi ako sa ten recept robí a ja
som ho zapísala.
27 mája 2013
Plnené kuracie stehná
Labels:
Hydina,
Jedlá z mäsa,
Kuracie mäso
Polievka kapustová s mäsom pod chlebovou perinou
Labels:
Chlieb a pečivo,
Polievky
Polievka Šurdica
Labels:
Fazuľa,
Kyslá kapusta,
Polievky,
Strukoviny
Šurdicu
som prvý krát jedla u kamarátky. Už je to veru hádam
aj tridsať rokov dozadu. Odvtedy ju varievam aj ja a aj keď vyzerá ako
typicky zimné jedlo u nás sa väčšinou varí v lete. Nie horúca, len vlažná v lete osvieži a zasýti. Keď si pozvete priateľov aby vám pomohli
pooberať jablká v záhrade a večer po práci ich ponúknete hustou polievkou budete
mať zaručene úspech. Tak hor sa do varenia....
20 mája 2013
15 mája 2013
Torta Kočiar pre Agátku - rok 1
Labels:
Torty
To to letí, to to letí... naša Agátka má už 1 rôčik. Veľmi som jej chcela upiecť niečo pekné, čo by vzhľadovo vnímala ako hračku. Inšpirovala som sa na internete a rozhodla som sa pre kočiar pre princeznú. Ako to dopadlo, tak to dopadlo, nebola by to až taká kapastrofa keby nebolo 35°C v tieni. Tortu sme prenášali autom, tak si to chudera odniesla a ja mám ponaučenie pre druhýkrát, že nemám v takých horúčavách piecť poťahovú tortu. Ale chuťovo bola dobrá.
10 mája 2013
Torta pre Agátku rok 0
Torty som začala piecť až s príchodom našej prvej vnučky Agátky. Odvtedy pečiem všetkým našim vnúčatkám vždy raz do roka na narodeniny.
Táto torta má označenie O pretože som ju piekla Agátke ku krstu a bola to moja prvá poťahová torta
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)