26 decembra 2013

Vianočné cukrové - 5 druhov

Vianočné cukrové piekla naša mama aspoň tri týždne dopredu... jeden večer zamiesila tri-štyri cestá, uložila ich dobre zabalené do komory a na druhý deň sme piekli... orechové hviezdičky, škoricové srdiečka, linecké mačacie oči... mama vaľkala cesto a ja som vykrajovala... upečené drobné pečivo mama uložila do komory a pár dní pred Vianocami sme ich zlepovali ríbezľovým lekvárom a plnkou ktorá zostala z medových rezov... vrch sme pofŕkali čokoládovou alebo citrónovou polevou... napiekli sme medvedie tlapky, orechové štangličky a samozrejme vanilkové rožky nesmeli chýbať... orechový, makový kysnutý koláč, medové rezy, makové pupáky a Vianoce sa mohli začať... 



postupom času som aj ja nabehla na presne ten istý systém... len cesto na noc nezakrývam vlhkou utierkou ale balím do fólie a upečené koláčiky uchovávam vo veľkých plechoviciach ktoré som si na tento účel zadovážila... tento systém sa mi osvedčil, hlavne zdobenie je oveľa jednoduchšie... jeden večer si urobím polevy, plnky a vyložím na stôl všetko čo chcem použiť na zdobenie a potom sa už len hrám, kedysi sme to robili spolu s deťmi teraz už nastúpili vnúčatká

23 decembra 2013

Štedrák




Štedrý koláč alebo tiež štedrák pečiem jedenkrát v roku na Vianoce
môj muž hovorí - keď zákusok, tak štedrák
u nás je to už tradične vianočný raňajkový koláč







18 decembra 2013

Ovocie a iné v alkohole naložené...



začalo to kedysi dávno, keď som prvý krát naložila hrozienka do rumu... odvtedy viac menej stále mám čosi naložené v alkohole... začalo to hrozienkami, pokračovalo višňami, orechami, zázvorom a skončilo vanilkovým luskom... niečo v alkohole, niečo v mede... niečo je len tak ako dobrotka na zmrzlinu alebo na vylepšenie koláčov a niečo je aj prospešné nášmu zdraviu


03 decembra 2013

Írsky sódový chlieb

Keď som na internete po prvýkrát objavila írsky sódový chlieb nemala som moc veľkú chuť ho vyskúšať, prišlo mi to zbytočné, veď upiecť dobrý domáci chlieb zas nedá toľko námahy, chce to len čas... no aj v tomto prípade platí nikdy nehovor nikdy... a tak som vyskúšala a piekla už niekoľkokrát... ako rýchla náhrada nášho chleba sa dá použiť... ja ho mám rada len tak nasucho opečený ako hrianku