26 júla 2014

Veľká letná torta, alebo torta pre Agátku 3

takéto torty, pečené aj nepečené robím v lete pravidelne, tie jednoduché verzie sú len s korpusom zo sušienok, s ovocím a kyslou smotanou, tie fajnovejšie sú s pečeným korpusom, tvarohom, ovocím, čokoládou... tie prvé robím tak, že prehrabem chladničku a komoru a čo mám to dám no a na tie druhé sa chystám, pretože ich väčšinou pečiem pri nejakej príležitosti... konkrétne táto bola pre našu vnučku k narodeninám...

17 júla 2014

Jablkové želé



toto je tak trochu príbeh o jabĺčkovom želé... prvý krát som ho robila pred dvoma rokmi,  vtedy keď nám stará zanedbaná záhrada, ktorú sme kúpili a ktorú sme dva roky dávali ako tak do poriadku, dala prvú úrodu ovocia... odvtedy ho robím každý rok, vždy iba pár malých pohárov, niečo rozdám, niečo zjeme ale vždy keď sa naň pozriem a vezmem ho v komore do rúk spomeniem si na tento príbeh o jablkovom želé...

Prívarok zo zelenej fazuľky, stratené vajce a fašírka


Toto je taká slovenská klasika, v našej rodine veľmi obľúbená. V týchto horúčavách si prívarok vychutnávame len tak na studeno, samotný alebo so strateným vajcom a môj muž napr. s fašírkou. 

Fašírka je vôbec skvelé jedlo. Keď sme boli malí v lete sme si uchmatli do ruky fašírku, do druhej chleba a už nás nebolo. 

Ja keď robím fašírky, robím ich aj z troch kg mäsa. Zabijem s tým síce jedno dopoludnie, ale mám obed a zbytok dám do mrazáka. Hotové, obalené, nevysmažené fašírky si pobalím po 6-8 kusov a dám zmraziť. Keď potrebujem, vyberiem z mrazáka a také zamrznuté dám na pekáč. Podlejem olejom, dám do rúry zakryté alobalom na 160°C asi na 45 minút potom odokryjem, pootáčam, zvýšim teplotu a dopečiem. Stačí uvariť prílohu a obed je hotový raz dva. Aj tento náš dnešný obed bol taká rýchlovka.


09 júla 2014

Sušené paradajky v oleji



Paradajky milujem a jedla by som ich stále, hlavne surové, tepelne neupravené... pár rokov dozadu som objavila sušené paradajky a bola to láska na prvý pohľad. Kvôli sušeniu paradajok som si zohnala semienka pravých talianskych paradajok vhodných na sušenie a dokonca kúpila aj sušičku... a moje experimentovanie mohlo začať...


Špagety s cesnakovým krémom.

...tak takéto špagety si robievam celkom pravidelne. Špagety mám doma vždy, na cesnakovú omáčku stačí starý chlieb a cesnak a ostatné dám to čo práve doma mám... a vlastne keď nad tým tak premýšľam aj syr mám vždy v chladničke, aj sušené paradajky z vlastnej úrody, len tie olivy mi občas zlikviduje manžel...