12 októbra 2015

Jablkový koláč s karamelom a orechmi


momentálne je v našej domácnosti čas jabĺk... štrúdle a rôzne jablkové koláče sú u nás na dennom poriadku... teda pokiaľ by bolo podľa môjho muža tak by som piekla štrúdľu každý deň, najlepšie jablkovo orechovú... ja som to ale dnes zmenila a siahla som po tomto krásnom recepte - spojenie, jabĺk, orechov a karamelu je famózne... 


Čo budeme potrebovať:

Cesto:
280g hladkej múky
štipku soli
175g studeného masla
3 lyžice studenej vody
1 vajce


múku zmiešame so štipkou soli, pridáme studené, nasekané maslo a prstami spájame cesto tak, že nám vznikne mrvenička, pridáme vajíčko a vodu a rýchlo zamiesime cesto, zabalíme ho do fólie a uložíme ho do chladničku aspoň na pol hodiny

Karamel:
150g kryštálového cukru
150g maslo
2 hrste vlašských orechov, lieskovcov
2 lyžice rumu 


kryštálový cukor upálime, keď je celkom tekutý pridáme orechy, časť dávam celé a časť pomleté a chvíľu povaríme
potom odstavíme a pridávame po kúskoch maslo, vždy kúsok zapracovať, vymiešať dohladka a znovu pridať kúsok masla až nakoniec získame krásny lesklý karamel
rum môžete, ale nemusíte pridať
ak sa vám nechce piplať s karamelom použite kupované karamelové Salko

Jablková náplň:
asi 5 veľkých jabĺk
citrónová šťava
jablká očistíme, nastrúhame, pokvapkáme citrónom
ak sú jablká veľmi kyslé môžeme pridať cukor

Postup:
studené cesto rozdelíme na dve časti, jednu časť rozvaľkáme a vystelieme ňou okrúhlu formu
na cesto rozotrieme karamel s orechmi 
potom dáme jablká, ak treba trochu ich vyžmýkame
vyvaľkáme druhú časť cesta, položíme na vrch koláča, okraje pozahýbame a ak nám ostalo cesto môžeme vykrojiť ozdoby a poukladať na vrch koláča
koláč zvrchu popicháme vidličkou
pečieme na 180°C asi 40 minút
necháme úplne vychladnúť
vrch môžeme posypať vanilkovým a škoricovým cukrom


inšpirovala som sa týmto receptom:
http://varecha.pravda.sk/recepty/apple-pie-s-karamelom-a-orechami/54395-recept.html#koment1

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára