21 marca 2015

Ragú z diviaka na čiernom pive a zemiakové pampúchy

Ragú je môj obľúbený spôsob prípravy mäsa, hlavne ak mám divinu tak nie je čo riešiť... ale výborné je aj z bravčového alebo hovädzieho mäsa... chlapi takto pripravené mäso milujú, pretože je na "šťave" a len nech je tej šťavy veľa a žiaden príbor, stačí veľká lyžica, určite to poznáte... ja mám zas tento spôsob prípravy rada, lebo je to vlastne jedlo z jedného hrnca... nemusím stáť pol dňa pri hrncoch, príprava jedla trvá slabú polhodinku a potom sa už varí samo - všetko pekne spolu pod jednou pokrievkou... a tak mám čas pohrať sa s prílohou, v tomto prípade so zemiakovými pampúchmi, čiže pagáčmi, ktoré sú skvelou prílohou, ale výborné sú aj len tak, samotné....

10 marca 2015

Zeleninová polievka s domácimi vrtuľami


keď som sa púšťala do varenia tejto polievky vôbec som netušila ako to dopadne... polievku som uvarila úplne obyčajnú zeleninovú, mrkva, petržlen, stopkatý zeler, hrášok, skrátka zelenina akú som mala práve doma... ako závarku som chcela spraviť krásne domáce vrtuľky plnené paprikovou plnkou... v kuchárke v ktorej som to okukala vyzerali prekrásne... zamiesila som si cesto, nechala ho odležať, vyvaľkala na tenúčko, potrela paprikovou plnkou (červená mletá paprika a masť) zrolovala, pokrájala na kolieska, každé koliesko sploštila a skrútila ako vrtuľku... všetko bolo super až pokiaľ som ich nehodila do vriacej polievky nech sa uvaria... veď sa aj uvarili, ale plnka z nich vytiekla, síce ochutila polievku ale vrtule ostali bez plnky... a tak som vlastne robila zbytočne... čo už :)
no a môj keď prišiel domov, pokukal do hrncov, ochutnal polievku, vytiahol z komory domáci Ajvar a kupovanú plechovku chilli fazúľ, vrazil to do polievky a vylepšil inak výbornú zeleninovú na ešte lepšiu mixnutú polievku... chlapi...


04 marca 2015

Kapor na mlynársky spôsob

ryba je pomerne hladné jedlo a tak keď chcem nakŕmiť chlapov a nestáť tri hodiny pri sporáku musím vymyslieť nejakú veľkú prílohu ktorá ich zasýti... a toto bola dobrá voľba, cestoviny so zeleninou ako príloha zasýtia a rybka je už len tou povestnou čerešničkou na torte...dnes som mala k obedu dvoch stravníkov, môjho muža a zaťka a pochvaľovali si, ryba bola šťavnatá a príloha  mierne pálivá...

03 marca 2015

Kurací "Wellington"

v nedeľu boli u nás deti, tak som uvarila niečo sviatočné... nerada stojím celé doobedie pri sporáku keď máme plný byt detí a vnúčat... preto keď prídu deti som najradšej keď varí muž... varí výborne ale deti ma občas podpichnú, že by som mohla aj pre nich uvariť nejakú špecialitku... tak som im chcela spraviť radosť, privstala som si a nachystala som všetko k príprave tohto jedla - upiekla som si palacinky, pripravila šampiňónovú plnku, nastrúhala syr, opiekla kuracie prsia, načistila zeleninu... a keď prišli deti mala som všetko hotové a až do jedenástej som mala voľno, potom som už len zabalila balíčky, dala piecť zeleninu a obed bol hotový... a vlastne ešte polievka, tak to som tentoraz trochu oklamala pretože som mala zamrazenú kuraciu polievku, len som uvarila slížky a bolo... a boli sme spokojní všetci...