25 apríla 2015

Špagety s paradajkovou omáčkou a mladým špenátom


tak ako každý rok aj tento mám plný balkón byliniek a tento rok sa im mimoriadne darí... tohto roku som nasadila aj špenát, pekne nahusto a tak ho pravidelne pretŕham a pravidelne aj konzumujem... dnes prišla na rad bazalka a špenát a čo k tomu? no predsa cestoviny a paradajková omáčka... mne to k sebe ohromne pasuje a hlavne je to taká rýchlovka...

Nátierka z jogurtu a mladého špenátu

momentálne hospodárim na mojej balkónovej záhradke a mám z nej veľkú radosť... tohto roku sa darí, zatiaľ, všetkému čo som posadila... ja mám na balkóne predovšetkým bylinky - bazalka, tymián, oregáno, ligurček, pažítka, petrželka, saturejka, majorán, kôpor, rozmarín, mäta... a tohto roku som prvý krát zasadila do hrantíka aj špenát a som z neho nadšená, vzišiel behom pár dní a teraz ho pomaly pretŕham a hneď aj zjem... mladé výhonky z celkom prvej pretrhávky som použila do tejto výbornej nátierky...

15 apríla 2015

Langoše a fazuľovica so slížami


no a teraz to vyzerá, že bohvieako často nevarím... sľúbila som aspoň dve fotky týždenne a teraz už mesiac nič.. ale veď ja varím... len akosi furt to isté a nemám čas ani na to fotenie, do toho sviatky... a tak, samé výhovorky...
keď som ale dnes napiekla langoše musela som ich nafotiť... langoše som nepiekla niekoľko rokov, už ani nepamätám... mám niekoľko receptov, najlepší je ten chladničkový, určite to poznáte, cesto sa rozdelí do sáčkov a v chladničke vydrží aj týždeň... a keď dostaneme chuť stačí vytiahnuť, nechať podkysnúť a vypražiť... recept podľa ktorého som robila dnes bol dobrý, ale iba na okamžité zjedenie, za hodinku boli už mierne gumové, našťastie sme už boli najedení takých dobrých, čerstvých, chrumkavých...
ešte som uvarila hustú fazuľovú polievku so širokými rezancami
môj muž, keď prišiel z práce domov si najprv dal pivo a cigaretku, potom veľkú misku polievky a nakoniec langoše potreté jahodovým džemom :-) povedal, že na to má chuť... ja viem, že sú všelijaké kombinácie s kečupom, s majonézou, so syrom - pre mňa je to ale pánske huncúctvo, langoš má byť s cesnakovou pastou až vás huba páli, presne také som si dala ja
cesnakovú pastu si robím sama - veľa cesnaku pretlačím, pridám soľ, olej, zamiešam a rozriedim vodou tak aby vznikla taká slizká masa, vtedy je to akurát...

04 apríla 2015

Veľkonočná torta

tento rok som mala v pláne upiecť nejakú veselú veľkonočnú tortu, hlavne aby bola farebná, taká jarná keď už nám na Veľkú Noc sneží... moja voľba padla na špenátovú, krásne zelenú tortu, špenátové robím väčšinou rolády na slano, piecť tortu bol tak trochu risk ale musím povedať, že vyšiel viac než dobre... jemný, šťavnatý korpus v spojení s jemnou tvarohovou plnkou bol naozaj dobrá voľba a určite som ho nepiekla posledný krát...