14 mája 2015

Kuracia roláda z parného hrnca

parný hrniec je môj takmer každodenný pomocník... je to výborná pomôcka pre lenivých kuchárov, všetko naskladáte do parného hrnca nastavíte a máte navarené, navyše môj parný hrniec sa dá nastaviť na rôzne dĺžky varenia preto môžem dať do paráka mäso, zemiaky aj zeleninu naraz, nastavím dobu parenia a o ostatné sa už postará môj pomocník parák, som s ním nadmieru spokojná... je to výborná pomôcka aj pre začiatočníkov kuchárov, ktorí častokrát nevedia dochutiť jedlo... v parnom hrnci sa prejavia prirodzené chute jednotlivých surovín a tak netreba soliť, koreniť, často stačia len bylinky a ak treba soliť a koreniť tak len minimálne... a to samozrejme nehovorím o tok aký výborný pomocník je to pre dietárov... ja som sa takto naučila málo soliť a vôbec nám to nechýba... jediná nevýhoda paráku je, že mäso nie je také pekné a nemá krásnu zapečenú farbu, prípadne kôrčičku ako keď ho pečiem v rúre... a tak občas zhreším a mäso aj zemiaky z paráku dám ešte zapiecť do rúry - tak to bolo aj v prípade tohto receptu...

Bábovka s nutellou a banánmi

bábovky pečiem veľmi rada, pre niekoho je to suchá buchta ale u nás v nedeľu ráno ku kávičke alebo kakavku bývala celkom pravidelne... väčšinou pečiem iba takú klasickú, trenú bábovku, dvojfarebnú s hrozienkami... veľa hrozienok, pretože naši to tak majú radi... teraz som ale piekla takú vylepšenú verziu, obyčajná piškótová bábovka naplnená nutellou a banánmi - celkom dobrá kombinácia to bola, ale viem si predstaviť aj s jahodami, alebo aj s bobuľovým ovocím... 

04 mája 2015

Dezert z fľaše

vrchol socialistického dekorovania jedla na tanieri boli dva kopčeky ryže na tanieri, ktoré sa robili pomocou žufanky (naberačky) a ak chcel kuchár aby to bolo úplne krásne, na každý kopček dal kúsok petrželky a ak mal kučeravú tak bol úplný frajer...
dnes sa dekoruje o dušu a existujú aj rôzne pomôcky... ja som toť nedávno objavila v jednom obchode krúžky z kovu na tvarovanie jedla priamo na tanieri, ryža, mäso ale aj dezerty... cena tohto výrobku mi zotrela úsmev z tváre a ja som začala rozmýšľať z čoho si takéto krúžky vyrobiť... už mám krúžok z konzervy  ktorú mi manžel upravil, tak aby som sa neporezala a používam ho na ryžu, zemiakové pyré a pod.
a na dezerty som si vymyslela krúžok z plastovej fľaše, jednoducho som zobrala veľkú plastovú fľašu a odrezala som spodok aj vrch a zostal mi len rovný asi 10cm vysoký valec...
stačí ho postaviť na tanier a začať plniť... 

02 mája 2015

Zapečená treska so špenátom a zemiakmi


upršané, sychravé počasie nás donútilo sedieť cez predĺžený víkend doma... mali sme trochu iné plány tak som ani moc neuvažovala nad varením, pohľad z okna nám ale naše plány prekrížil a tak som prekutrala mrazák a upiekla jedlo ktoré mám veľmi rada - rybu, špenát a zemiaky zapečené spolu, je to rýchlovka jediné čo treba spraviť je predvariť zemiaky, potom už stačí všetko naskladať do pekáčika - naspodok filety z tresky, nato vrstvu mladého čerstvého špenátu (mám ho na balkóne v hrantíku), cesnak na plátky, predvarené zemiaky nakrájané na kolieska, samozrejme všetko osoliť a okoreniť, vrch potrieť kyslou smotanou a šup na 15 minút do rúry... ak by som použila surové zemiaky musela by som to piecť aspoň 45 minút no a to by zas nebolo moc dobré pre rybku, tej celkom stačí 10-15 minút