28 augusta 2015

Kuracie krídelká s dusenou zeleninou a ryžou

Dostala som chuť na rizoto, len také obyčajné so zeleninou, lenže čo je dobré pre mňa nemusí byť dobré pre toho môjho... tak som prehrabala mrazák, našla štyri kuracie krídelká a pretože sa mi v tomto teple nechcelo púšťať rúru a kvôli štyrom krídelkám sa to fakt neoplatí, tak som ich jednoducho podusila a dobre som urobila... chutilo mne, chutilo mužovi a chutilo aj nášmu Ozzymu ktorému sa ušli kostičky...

22 augusta 2015

Ajvar

Ajvar je vyšší level paprikovej pomazánky, veď je s ním aj kopec roboty... doteraz som robila iba paprikovú pomazánku a keď som si chystala potraviny na Ajvar celkom som sa tešila na výsledok... iba na začiatku! na konci som už nadávala, že do čoho som sa to ja sprostá zase pustila... je to totiž babračka, piplačka pri ktorej som zabila jeden skoro celý deň... ale ako to už býva, výsledok stojí zato...
receptov na zaručene pravý Ajvar je neúrekom a osobne si myslím, že tie drobné rozdiely sú o tom, že každý si pridá to čo má rád, napr. cesnak, pažítku... ja mám Ajvar rada v jeho základnej forme čiže len paprika, baklažán, paradajka a zopár feferóniek na dochutenie...

16 augusta 2015

Slivkovo hroznové čatní

tento recept vznikol úplnou náhodou... syn mi doniesol slivky ktoré bolo treba okamžite zjesť alebo spracovať, zavárať v tomto šialenom počasí ani omylom tak som aspoň upiekla kysnutý koláč a čo ďalej? jedna z možností bola urobiť čatní ako prílohu k mäsu... mám jeden odskúšaný recept na slivkové čatní, tak som ráno vstala a v čase keď je v našej kuchyni relatívne znesiteľne som všetko nahádzala do kastrólka a v záchvate šetrnosti som pridala aj strapec hrozna, ktoré bolo tak kyslé, že mi bolo jasné, že ho nikto jesť nebude... tak vzniklo toto slivkovo-hroznové čatní, v sobotu sme grilovali a malo spolu s paradajkovou marmeládou premiéru a zožalo úspech - jedno aj druhé...

11 augusta 2015

Zeleninový šalát s avokádom, grepom a kuracími kúskami

takýto typ jedla mi v týchto horúčavách vyhovuje najviac a kľudne aj bez mäsa... určite nie som sama kto sa teraz kŕmi len zeleninovými alebo ovocnými šalátmi a ja ich občas aj zmiešam spolu, zelenina, ovocie a malé kúsky mäsa, k tomu dobrá zálievka... šalát vychladiť, navrch len tak pohodiť kúsky horúceho mäsa - tak s takýmto jedlom mám vždy úspech a čo je najdôležitejšie k jeho zhotoveniu  nepotrebujem žiadny konkrétny recept, čo mám v chladničke to skombinujem... tento recept preto ponúkam ako malú inšpiráciu...


Papriková nátierka Pikant

tohto roku som sa vrhla na domáce zeleninové a ovocné výrobky... žiadne džemy a kompóty, mám ich plnú komoru a moc sa nemíňajú, tento rok robím čatní a rôzne pikantné dobroty vhodné k mäsu, syrom, na grilovačku a tak... na rad prišiel aj môj starý zelený, dávno zabudnutý, zošit aby som v ňom pohľadala staré recepty ktoré som robievala ešte za socíku... veď vtedy sme robili všetko to, čo síce bolo dostať v obchode, ale ako úzkoprofilový tovar... aby sme nemuseli zháňať a aby bola komora plná robili sme doma...
jedným takýmto receptom je aj Pikant, myslím, že sa predával pod názvom Papriková nátierka Pikant a dávali sme si ho na hrianky, aj do gulášu alebo pod mäso... tak som si po dlhých rokov zase urobila pár pohárikov Pikantu... 
Mám ešte jeden výborný recept -   Nátierka pikant II. 

10 augusta 2015

Paradajková marmeláda

Tento recept som objavila viacmenej náhodou... hneď na prvý pohľad sa mi zapáčil a aj keď som našla množstvo iných veľmi podobných receptov, nakoniec som aj tak vyskúšala ten prvý, ale upravila som si ho podľa vlastnej chuti... výhodou týchto doma vyrábaných pochúťok je, že si ich každý môže prispôsobiť... ja som ubrala na sladkosti a pridala viac ostrosti a hneď teraz idem robiť ďalšiu dávku...

06 augusta 2015

Rybníček Žaburníček alebo torta pre Agátku 4

Príbeh tejto torty je celkom jednoduchý, naša vnučka Agátka mala 4 rôčky a keď som sa jej opýtala akú tortu by chcela, tak bez zaváhania vyhlásila, že Hellou Kitinku a tak som ako milujúca babka pohľadala obrázky, hľadala inšpirácie a už sa aj zmierila s tým, že budem robiť poťahovú tortu. Lenže, naša Agátka má tú smolu, že sa narodila v júli a rok čo rok sú na jej narodeniny horúčavy. Nebolo by to až také zlé keby som nemusela tortu prenášať v aute. Po predminuloročných skúsenostiach som zavrhla poťahovú tortu a zvolila som jednoduchú tvarohovo-ovocnú tortu, v týchto horúčavách je to jediná alternatíva dobrého osviežujúceho letného koláčika, aspoň pre mňa. Aby to zas na vzhľad nebolo moc jednoduché, tak som sa rozhodla urobiť navrch ovocné kyselkavé želé a keďže želé malo byť s kiwi bolo rozhodnuté, torta bude zelený rybníček so žubrienkami a žabkami a leknami a aby som splnila aj základné zadanie na jednom veľkom lekne sa uvelebila aj Kitinka a okolo nej boli morské panny a morské koníky - no príšerný miš-maš ale Agátke sa veľmi páčil... a ja som bola rada, že torta prežila cestu a všetkým chutila...