28 augusta 2016

Ryžové guľky




Toto jedlo sa môže zdať na prvý pohľad trochu pracné, ale má toľko možných variácií, že si ho môžete pripraviť ako celkom jednoduché a rýchlo hotové jedlo alebo trošku zložitejšie ktorým ohúrite každú návštevu. Jeho ďalšou výhodou je, že sa dá jesť aj na studeno.








Čo budeme potrebovať:


predovšetkým ryžu najlepšia je ryža ktorá zostane po uvarení lepkavá aby sa z nej dali robiť guličky, napr. Arborio ale aj ryža natural je dobrá len tá sa dlho varí a nie každý ju má rád

Vývar - kuracie droby, mrkva, cibuľa, cesnak, hrášok, kuracie prsia

Plnka -  šampiňóny, tvrdý syr, bylinky alebo zelenina podľa vlastnej chuti

Trojobal - hladká múka, vajce, strúhanka

a ešte - kvalitná sójová omáčka

poďme variť -  
- z kuracích drobov a zeleniny si uvaríme silný vývar, keď je vývar hotový pridáme na 10 minút kuracie prsia a hrášok
- vývar scedíme a použijeme na prípravu ryže
- mrkvu a kuracie prsia nakrájame nadrobno a použijeme na plnku a samozrejme aj hrášok
- ryžu uvaríme podľa návodu a podľa použitej ryže, na zaliatie použijeme hydinový vývar
- ryžu uvaríme tak aby bola kašovitá, lepkavá a necháme ju vychladnúť

plnky -
- v prvom rade použijeme všetko čo sa varilo v polievke - kuracie prsia, mrkvu nakrájané na drobno, hrášok, pridáme na strúhaný tvrdý syr a bylinky 
- môžeme použiť na cibuľke podusené šampiňóny
- alebo len čisto zeleninové plnky, napr. brokolica a pod.

a ideme robiť guľky -
- potravinovú fóliu nastriháme na väčšie štvorce
- do stredu dáme ryžu a do stredu plnku, pomocou fólie sformujeme guľku a fóliu zaviažeme motúzikom
- takto pripravené guľky dáme do pary asi na 15 minút preto lebo guľky sa v pare ešte viac zlepia dokopy a dobre držia tvar a syr v plnke sa roztečie 
- už takto pripravené guľky sa môžu jesť a sú veľmi dobré len tak namáčané do sójovej omáčky 

vysmážanie -
-vychladnutné guľky obalíme v klasickom trojobale - múka, vajíčko, strúhanka - aby bol obal ozaj chrumkavý obalíme ešte raz vo vajíčku a strúhanke a vysmažíme do zlatista

servírovanie - 
- môžeme podávať nevysmažené len tak, alebo obalené v nasekaných bylinkách, samozrejme s ochutenou sójovou omáčkou

- alebo vysmažené - odporúčam - so  sójovou omáčkou

ochutená sójová omáčka - dobrú sójovku ochutíme kvapkou citrónovej alebo pomarančovej šťavy a úplne super je lyžička šťavy z ananásového komótu




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára