14 októbra 2016

Jesenná polievka






Toho roku sa nám na našej chalupárskej záhradke moc nedarilo. Jediné čoho bolo veľa, bola červená repa a veru aj riadne veľká narástla. Ešteže červenú repu všetci ľúbime. 










Na uvarenie jesennej polievky budeme potrebovať:

červenú repu  -   červenú kapustu   -   červenú alebo bielu cibuľu
údené klobásku 
bujón,   cesnak
bobkový list,  nové celé korenie,   soľ,   rascu
domácu bravčovú masť
a pár kvapiek citrónovej šťavy alebo malú lyžičku octu






na bravčovej masti speníme cibuľu pridáme na kolieska nakrájanú klobásku a opražíme pekne do zlata















keď je klobáska opražená pridáme - 

červenú repu nakrájanú na kocky
a kapustu nakrájanú na pásiky
dobre zamiešame a chvíľu opražíme









pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy, osolíme, okoreníme, pridáme bobkový list a zalejeme vriacou vodou do ktorej sme pridali bujón
prikryjeme a varíme až do zmäknutia červenej repy

na úplný záver pridáme prelisovaný alebo nadrobno nasekaný cesnk, ak treba dosolíme, dochutíme a ozdobíme petržlenovou vňaťou



ak ste polievkový tak ako my a nevadí vám tmavá až čierna farba polievky určite si pochutíte, takáto sýta jesená polievka  zohreje telo aj dušu - dobrú chuť!



2 komentáre:

  1. Až na ten bujón. Tútu chémiu my nemusíme. Veď tá zeleninka a klobása má svoju chuť aj vôňu. Prečo to kaziť bujónom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. s bujónom, ale aj s inými surovinami je to tak, že aj keď je v recepte napísané bujón každý si tam dá to čo bežne používa alebo čo má doma a väčšina tam ešte vrazí aj vegetu. Ja si napr. bujón mrazím. Keď mám viac vývaru, tak ho zredukujem na minimum, dám do malých misiek a zamrazím. Je výborný aj pod mäso, aj do polievok. Ale to neznamená, že bujón nekupujem, aj bujóny sú rôzne. Kupujem v DM sypký bujón a je dobrý.

      Odstrániť