30 novembra 2016

Palacinková torta pre Jerguška, rok 5

Náš jediný vnúčik, ináč máme samé baby, mal už 5 rokov - je to už veľký chlap. preto som mu aj tortu spravila takú chlapskú - kopa hliny, kamene a ťažké stroje ktoré ťažko pracujú, veď ako ináč. A ja som sa narobila ešte viac, mala som asi deň blbec, pretože sa mi vôbec ale vôbec nedarilo. Večer to vyzeralo až tak, že torta poletí von oknom, ale ovládla som sa, tortu strčila do chladničky s tým, že zjeme ju my dvaja s manželom a ráno upečiem novú, klasickú. Ráno sa to ale všetko v dobré obrátilo a torta putovala k oslávencovi.


28 novembra 2016

Špenátové špagety s tuniakom



Cestoviny, jedna z mojich najobľúbenejších surovín na varenie. Mám niekoľko obľúbených variácií ale ak prehľadám chladničku, komoru a spojím čo ma napadne vždy je to jediteľné - s omáčkou, bez omáčky, so syrom, bez syra, so zeleninou, s mäsom, teplé aj na studeno... a čo je najdôležitejšie vždy je to rýchlovka. Aj tento recept vznikol náhodou, ale robím si ho často pretože spĺňa všetky moje požiadavky - rýchlo pripravené jedlo na vidličku.

20 novembra 2016

Malinovo-smotanová torta pre Matildu, rok 1






Naša najmladšia vnučka Matilda mala v sobotu jeden rôčik a tak som zas raz piekla tortu. Bohužiaľ nič mimoriadne sa mi nepodarilo vytvoriť, skôr je to taká haťa-paťa torta. Agátka to ale zaklincovala veľkou pochvalou: "Babka, to ružové sa ti naozaj podarilo" To ružové je tvarohovo smotanovo malinová hmota na piškótovom korpuse, ozdobená ovocím a čokoládou a chuťovo bola fakt dobrá.

13 novembra 2016

Ovsené sušienky s orechami a brusnicami

Dnes som piekla sušienky alebo ak chcete cookies. Piekla som dva druhy, jeden už vyskúšaný a druhý celkom nový. Tieto nové sú s medom, orechami a brusnicami a použila som prášok do perníka. Celý byt nám vonia ako na Vianoce. Aj muž si pochvaľuje, má plnú krabicu keksíkov a ja zas mám niečo malé ku kávičke. 







Torta Kráľovská koruna

Táto torta sa volá Jewel crown cake čo sa dá preložiť ako Korunovačné klenoty. V USA bola populárna okolo roku 1950. Recept na ňu bol na krabici na farebnú a ochutenú želatínu Jello z ktorej sa vyrábalo domáce želé. Ja som ju premenovala na Kráľovskú korunu, v mojom podaní je to taká bláznivá "crazy" torta a je to iba voľná variácia na Jewel crown cake :)
Mnoho ľudí na takéto niečo ani nepozrie lebo veď umelé farbivá a éčka, ale farebná želatína sa dá vyrobiť napríklad z Agaru a prírodných farbív (čučoriedky, červená repa, pomarančová šťava...)