18 februára 2017

Holandský rezeň

Neviem prečo holandský, ale viem, že je to starý, ešte socialistický recept. Ponúkali ho aj v reštauráciách aj v závodke. 
Na holandský rezeň je veľa receptov. Robí sa z bravčového bôčika a pliecka, alebo z hovädzieho a bravčového mäsa. K pomletému mäsu sa pridáva tvrdý syr. Rezne sa obaľujú v cestíčku a v strúhanke alebo v klasickom trojobale. V podstate si tento recept môžete prispôsobiť svojim chutiam a tomu čo máte v chladničke.






Čo budeme potrebovať:


600g mletého mäsa, ja som použila bravčové plecko
200g tvrdého syra nahrubo nastúhaného
pomer mäsa a syra by mal byť 4:1 alebo 3:1 napr. na 1kg mäsa dáme 250 až 300g syru
1 vajíčko
asi 50ml mlieka
štipku soli, mleté čierne korenie

na obaľovanie:
150ml mlieko
2 lyžice hladkej múky
1 vajíčko a soľ
strúhanka

Mleté mäso zmiesime, najlepšie rukami, s vajíčkom, mliekom a nahrubo nastrúhaným syrom. Solíme opatrne pretože syr je slaný dosť. Okoreníme. Výborné je ak môžete túto zmes nechať odležať aj 2-3 hodiny aby sa chute prepojili. 
Z mlieka, vajíčka a múky si pripravíme riedke cestíčko, trochu redšie ako na palacinky. Osolíme.
Z pripravenej mäsovej zmesi mokrými rukami formujeme valčeky, namočíme v cestíčku a obalíme v strúhanke. Rukou sploštíme na placku. Veľkosť zvolíme aká nám vyhovuje. Ja som robila také menšie.
Rezne vysmážame na rozpálenom oleji v hlbšej panvici. Ja som ich ale piekla na plechu. Robím tak už dlho, rezne možno nie sú také krásne ako vysmážané v tuku ale sú asi zdravšie a nám tak chutia. Rezne poukladám na plech a dám do rozpálenej rúry na 250°C asi na 10 minút, potom zmiernim na 220°C a pečiem asi 20 minút. Treba si to odsledovať, dĺžka pečenia záleží aj od veľkosti aj od použitého mäsa.
Podávame so zemiakovou kašou, kyslou uhorkou alebo zeleninovým šalátom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára