01 februára 2017

Zapekaná klobása s kyslou kapustou a zemiakmi

Dostali sme domácu klobásu zavárenú v pohároch. Tu u nás je to zvykom a veľa ľudí aj keď už nerobia zabíjačky, kúpia si mäso, narobia klobásy a aby vydržali aj na činžiaku, naložia ich do pohárov. A tak som sa dostala k výbornej domácej klobáse. Voľba čo na obed bola preto celkom jednoduchá. Taká na ľudovú nôtu - kyslá kapusta a klobása zapečené spolu pod zemiakovou perinou. Všetko v jednom hrnci, rýchlo a chutne  navarené.







Čo budeme potrebovať:


kyslú kapustu
slaninu
cibuľu
rascu, soľ

domácu klobásu

a zemiaky uvarené v šupke 




Najskôr si nachystáme základ. 
Slaninu nakrájame na kocky a rozškvaríme ju na troche masti, pridáme na mesiačiky nakrájanú cibuľu a rascu. Krátko všetko spolu podusíme, ak treba osolíme a preložíme do pekáčika v ktorom sme už rozložili kyslú kapustu.






Na kapustu uložíme klobásku aj so všetkou šťavou a masťou ktorá je v pohári. Ak použijeme kupovanú klobásu tak treba použiť takú ktorá si pri pečení pustí šťavu a tak ochutí kapustu.
V šupke uvarené zemiaky ošúpeme a na hrubom strúhadle nastrúhame na klobásu. Vrch môžeme osoliť, prípadne posypať rascou. 
Dáme zapiecť do rúry prikryté na 200°C asi 20 minút a potom odokryté ešte asi 10 minút.
Toto jedlo netreba dlho piecť pretože klobása je zaváraná a zemiaky uvarené, ide len o to aby sa všetko spolu prepieklo a chute prepojili.


Ja vždy používam varené zemiaky pretože surové zemiaky sa v kyslom prostredí varia veľmi dlho a majú celkom inú chuť. A keď uvarené zemiaky nastrúham vytvoria po upečení krásnu nadýchanú perinu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára