11 septembra 2017

Vatovec obrovský r.2017

Tak, a už sú tu opäť. Naši stáli návštevnici dorazili aj tohto roku v hojnom počte, úžasnej kvalite a vo veľkosti XXL. O kom je reč? no predsa o vatovcovi. Ten krásavec na obrázku vyrástol v tieni starej stodoly a už z diaľky sa na nás usmieval.
Vatovec obrovský, jedlá huba z čeľade prášnicovité (vygúglila som si), bola zaznamenaná v našom sade len toť nedávno. V roku 2013 sa u nás objavila prvýkrát a odvtedy ju nachádzame takto koncom leta každý rok. Vždy v počte dva kusy. Nesťažujeme si, nám to samozrejme stačí. Ale tohto roku ich je šesť. Úplná paráda. Čo sa asi mohlo stať, že sa ich rodinka tak utešene rozrástla? Minulý rok, takto koncom leta sme neboli na chalupe asi dva týždne a keď sme prišli bolo už neskoro. Vatovce síce boli, nie veľké ale boli. Bohužiaľ celé obhryzené od slimákov a čo nezožrali slimáky vzalo skazu a zhnilo. Rozhodli sme sa, že ich necháme tam kde narástli a asi sme spravili dobre. Nie som odborník, ale možno tak dostali šancu viac sa rozmnožiť. Podstatné je, že sú a celá naša rodina sa raduje a hoduje a ušlo sa aj susedom. Na budúci rok dovidenia a dozjedenia priatelia.




Tieto dva boli prvé ktoré sme naši. Vyrástli v tieni starej stodoly, tak som ich preniesla do trávy, na slniečko a urobila som im spoločné foto. Ten veľký vážil 2,60 kg a ten menší 450 g. Zbierali sme ich 9.septembra.
A tu sú ďalšie tri. Ak by ste hľadali ten tretí je vľavo hore, len taká malá biela bodka. Tieto sme nechali ešte v sade a každý deň ich sledujeme ako utešene rastú. Tieto sú fotené 10. septembra a keď ich o pár dní pozbierame pridám foto koľko narástli.

A tento je posledný. Svoje miestočko má kúsok od toho veľkého a tiež sme ho ešte nechali nech podrastie. A má už svojho majiteľa tak, ako všetky štyri ktoré zostali v sade. 
Neverili by ste koľko ľudí sa naje z jedného vatovca. Ten najväčší sme rozdelili na tri časti, pre nás a pre deti. Dcéra sa so svojim dielom ešte podelila so svokrou a kamarátkou a nevesta zase so svojou mamou. 
A tie ostatné? Jeden sa ušiel susedovi, tri poputujú k našej najbližšej rodine a ten celkom posledný si necháme a zjeme. Čo na tom, že sme sa dnes najedli do prasknutia, za 2-3 dni budeme mať hody zase. 
A tu sú fotky z nášho hodovania, vysmážaný vatovec, varené zemiaky a smotanový drezing nech Vám slinky tečú :)



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára