22 februára 2017

Hovädzie mäso s rajčinovou omáčkou a parenou knedľou


Toto jedlo mi pripomína moje detstvo. V nedeľu mama uvarila hovädziu polievku, mäso vybrala, nakrájala na plátky, k tomu spravila rajčinovú omáčku, knedľu a obed bol hotový. 
Hovädziu polievku moc často nevarím, knedľu kúpim v obchode. Aj preto toto jedlo radím do kategórie - jednoduché zložité - prečo? toto jedlo sa dá pripraviť ako jednoduchá, lacná, rýchlovka ale aj ako luxusné jedlo. Ak si kúpite lacnejšie mäso na polievku, omáčku urobíte z pasírovaných paradajok alebo pretlaku a knedľu kúpite v obchode tak je to jednoznačne rýchlovka, lacná a dobrá. 
Ale ak použijete kvalitné hovädzie mäso, omáčku urobíte zo zeleniny a knedľu domácu, budete mať na stole luxusné jedlo ktorým pohostíte aj návštevu a hlavne chlapi vás budú vychvaľovať aká ste úžasná kuchárka.

19 februára 2017

Sviečková na smotane a žemľová knedľa


Niektoré jedlá u nás varí môj muž. Varí guláš ale aj perkelt, segedín a sviečkovú. Ja robím iba pomocné práce, napríklad uvarím halušky, knedľu alebo upečiem chlieb. Ja by som tie jedlá zvládla tiež, ale takú sviečkovú akú varí môj muž, takú by som neuvarila nikdy.

A keď si toť nedávno pýtala recept naša dcéra, už po neviem koľký raz, rozhodla som sa, že uvaríme po dlhom čase sviečkovú. 
Muž varil a ja som fotila ako dokumentáciu pre naše deti :-)

18 februára 2017

Holandský rezeň

Neviem prečo holandský, ale viem, že je to starý, ešte socialistický recept. Ponúkali ho aj v reštauráciách aj v závodke. 
Na holandský rezeň je veľa receptov. Robí sa z bravčového bôčika a pliecka, alebo z hovädzieho a bravčového mäsa. K pomletému mäsu sa pridáva tvrdý syr. Rezne sa obaľujú v cestíčku a v strúhanke alebo v klasickom trojobale. V podstate si tento recept môžete prispôsobiť svojim chutiam a tomu čo máte v chladničke.


10 februára 2017

Pečené buchty ako od babičky



Stará dobrá klasika, ktorá nám bude vždy pripomínať naše detstvo, prázdniny u babky, v mojom prípade u tety. A nech už ich piekla mama, babka alebo teta boli, najlepšie na svete. Prečo? lebo sme boli deti. A vtedy nielen buchty ale celý svet chutil lepšie.



06 februára 2017

Slovenský točený


Slovenský točený je môj obľúbený slaný koláč. Prečo točený? lebo používam slovenskú točenú klobásu. Má správne zatočený tvar, takže sa s ním dobre pracuje a má takú akurátnu chuť. K ochutenému špenátu a syru sa dobre hodí a celý koláč môžu jesť aj naše vnúčatká. Samozrejme sa dá použiť aj pikantná klobása, ale to je potom už len pre dospelých. 



04 februára 2017

Špenát, stratené vajce a varené zemiaky

Dnes mi oznámil ten môj, že má chuť na špenát. Veru som už dlho nerobila. Aj som sa potešila, že budem mať rýchlo navarené.
Ja by ešte pred pár rokmi takéto jedlo ani do úst nevzala. No, mladosť pochabosť. Ani neviem či mám teraz viac rozumu, alebo sa mi len chute zmenili. Špenát zjem, ba dokonca ho milujem. Aj keď si myslím, že je to preto, že si ho uvarím tak aby aj mne chutil.  

02 februára 2017

Tagliatelle so smotanovou omáčkou a grilovanou rybou


Toto je pre mňa ideálny obed na vidličku. Naložím si do misky, sadnem si do môjho ušáka, pozerám von oknom ako sneží, napchávam sa a len tak oddychujem. Nemusím ani slušne sedieť za stolom, ešte si aj nohy vyložím na podnožku, skrátka pohodička.



01 februára 2017

Zapekaná klobása s kyslou kapustou a zemiakmi

Dostali sme domácu klobásu zavárenú v pohároch. Tu u nás je to zvykom a veľa ľudí aj keď už nerobia zabíjačky, kúpia si mäso, narobia klobásy a aby vydržali aj na činžiaku, naložia ich do pohárov. A tak som sa dostala k výbornej domácej klobáse. Voľba čo na obed bola preto celkom jednoduchá. Taká na ľudovú nôtu - kyslá kapusta a klobása zapečené spolu pod zemiakovou perinou. Všetko v jednom hrnci, rýchlo a chutne  navarené.