25 februára 2018

Zemiakové knedle plnené mäsom s kyslou kapustou

Zemiakové knedle sa bežne plnia údeným mäsom. Ja mám údené zakázané ale mali sme pekný kúsok bravčového plecka tak som naplnila knedle bravčovým mäsom. 
Prácu sme si podelili, muž pomlel mäso a udusil kapustu. A ja som pripravila knedle.
Ako správni dôchodcovia, máme navarenené na dva dni.
A na druhý deň si knedle nezohrievam ale opražím do chrumkava - je to veľmi dobré, vyskúšajte.





Zemiakové knedle:

800 g v šupke uvarených zemiakov
cca 250g hrubej múky
1 vajce
lyžičku soli

Plnka:
asi 200g bravčového plecka
soľ, mleté čierne korenie
rascu a veľa cesnaku

Pri príprave zemiakových knedlí je dôležitý postup. 
Všetko si treba nachystať tak, aby ste vypracovali cesto, naplnili mäsom a hneď dali variť. 
V žiadnom prípade nesmie cesto čakať pokiaľ pripravíte plnku alebo knedle nesmú čakať pokiaľ vám začne vrieť voda. To by bola veľká chyba, zemiakové cesto by zvlhlo a pri varení by sa rozpadalo.

Zemiaky treba dať uvariť vopred, najlepšie večer.


Plnka:
Ako prvú si pripravíme plnku aby mala čas vychladnúť. 
Mäso pomelieme. Mne ho pomlel muž nahrubo, ale kľudne si ho môžete pomlieť na jemno, plnka bude kompaktnejšia. My to máme ale radšej takto, mäso vyzerá ako keby bolo pokrájané na maličké kúsočky. Mäso prudko orestujeme, osolíme, okoreníme a keď sa zatiahne odstavíme z tepla a pridáme pretlačený cesnak podľa chuti. Ja ho dávam dosť veľa. Plnku necháme vychladnúť.

Zemiakové cesto:
Ako prvé si dáme do veľkého hrnca variť vodu. Keď zovrie, pridáme lyžicu soli.
V šupe uvarené a vychladnuté zemiaky postrúhame, alebo pretlačíme, pridáme vajíčko, lyžičku soli a múku. Vypracujeme cesto. Ak je cesto moc lepivé pridáme ešte múku, ale nie moc aby sme si nepripravili "betónové" gule. Trochu lepivé cesto nevadí.

Knedle:
Cesto si rozvaľkáme na hrubo, asi 1cm. Vykrajujeme kolieska, alebo jednoducho nakrájame na štvorce. Na každý kúsok dáme kôpku plnky a zabalíme. Dobre utesníme aby sa nám knedlíky pri varení neotvorili. Ja každý knedľu ešte vyváľam v múke.
Z tohto množstva som urobila 12 knedlíkov stredne veľkých.


Hotové knedlíky vkladáme do vriacej vody a varíme asi 15 minút. Ak treba opatrne premiešajte, hlavne zo začiatku, aby sa knedle neprilepili o dno hrnca. Ja mám dobrý hrniec a ešte sa mi to nestalo, ale pre istotu na začiatku trochu pohýbem hrncom.

Uvarené knedle vyberieme dierovanou naberačkou. Ja ich kladiem rovno do hrnca na udusenú kapustu.


Dusená kapusta:
kyslú kapustu opláchnite ak treba aj viac krát. My máme domácu zo súdka a preplachujeme ju iba raz. Všetko ale záleží od vašej chute. Niekto má rád  viac kyselšie, niekto menej.
Pripravíme si základ - opražíme na kocky nakrájanú slaninu, pridáme cibuľu, popražíme a pridáme kapustu. Osolíme, okoreníme a dusíme do mäkka . Kvôli chuti pridáme malú lyžičku cukru.



Zemiakové knedle podávame s dusenou kapustou, opraženou slaninkou a cibuľkou.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára