16 júna 2021

Posúch s tvarohom a mangoldom

Pred pár rokmi som si zasadila na záhrade mangold. Kto to nepozná, mangold je niečo ako špenát len ho netreba sadiť každý rok znovu. Mangold zakvitne, vysemení sa, prečká zimu a zavčasu na jar vyraší. Je to vlastne prvá zelenina v našej záhradke ktorú môžem použiť v kuchyni.
Mangold môžete nahradiť špenátom. Pravda v tomto recepte by to mal byť čerstvý, listový špenát.

24.4.2018





Čo budeme potrebovať:
250g hladkej múky
250g polohrubej múky
1/2 kocky čerstvého droždia
250ml mlieka
50ml oleja
lyžička soli

náplň:
250g tvarohu
200ml jogurtu alebo kyslej smotany
2 vajcia
menšiu cibuľu
a veľa mangoldu alebo špenátu
rajčiny
tvrdý syr
soľ, mleté čierne korenie
bylinky

Cesto - v mlieku rozmiešame droždie a vylejeme ho do múky, pridáme olej a soľ. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na tri časti a roztiahneme, rukami roztlačíme na tri obdĺžnikové posúchy. Okraje povytiahneme a zahneme smerom dnu aby sme mali okraje, bočnice ktoré zabránia aby nám náplň tiekla kade-tade.

Náplň - na masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku, keď zosklovatie pridáme nahrubšie nakrájaný mangold a len veľmi krátko orestujeme. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť.
Tvaroh, jogurt (kyslú smotanu), vajcia vymiešame a vylejeme na vychladnutý mangold. Takto pripravenú náplň navrstvíme na pripravené posúchy.

Na vrch poukladáme hrubšie kolieska paradajky a plátky tvrdého syra. Ja som ešte posúchy ozdobila mladučkou bazalkou ktorá mi utešene rastie v hrantíku na parapete.

Pečieme na 200°C asi 20-25 minút.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára